uite ziarul, nu e ziarul!

14 12 2008

De ceva timp asistam la marele duel al presei scrise vs. presa electronica. Presa scrisa scade in mod dramatic pe zi ce trece, iar presa electronica prinde din ce in ce mai mult teren. Acest fapt, i-a stranit pe multi jucatori, atat editori, regii de media cat si organizatii de monitorizare precum BRAT.

Pornim de la faptul ca ar fi bine, sau mai incisiv spus, trebuie (acest trebuie doresc sa il folosim ca pe un imperativ categoric ce este urmat conform unei legi morale) sa cumparam spatii publicitare numai in publicatiile auditate. De ce? Pentru ca acele publicatii ofera date verdicice, masurate, astfel de incredere. Vorbind acum de mediul presei scrise dar si de mediul presei electronice, datele masurate (astfel veridice si de incredere) de catre Deloitte arata ca in scurt timp presa scrisa se va duce de rapa, iar presa electronica ii a ocupa locul. Astfel, studiul Deloitte arată că printul a trecut de la o situaţie calificată drept dificilă la una imposibilă, cu scăderi de 20% a veniturilor din publicitate şi de 10% scădere a celor din abonamente.

Suntem intr-o perioada guvernatata de online, de posibilitatile pe care acesta le ofera, de eficienta pe care o ofera. Dar cu toate acestea, studiul Deloitte sugerează publicaţiilor o alternativă paradoxală: reducerea semnificativă a activităţii în spaţiul online, în avantajului produsului fizic.

Acum, gandind problema la rece, si aducand-o strict in sfera situatiei din Romania, daca un ziar a investit in crearea unei variante electronice, a rezervat un spatiu, a creat un site, i-a facut SEO, la asezat in prima pagina pe google, i-a facut un awareness, a investit in oameni dedicati pentru a gestiona cu atentie continutul din varianta online, castiga si niste banutzi din publicitatea online, va renunta la aceasta investitie? Va retrage ziarul din .ro? Iar daca da, unul va face acest lucru?…Cati il vor urma? Probabil retragerea primului ziar/ revista din mediul online va determina reactii in lant, iar acela care va face primul acest lucru va demonstra ca da, exista o problema, si da, a ales varianta optima. Sau cel putin…acesta ar fi cazul ideal: aceasta sa fie oare varianta optima?

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: