S-a intamplat si tabara de internet

3 12 2008

Astazi, in buricul targului, in Piata Romana a avut loc NatCamp.

Nu m-am trezit la timp asa ca am ajuns la ora 10:30 la evenimet, so….am iceput cu o pauza. Dar a fost ok ptr ca lumea deja venise, nu am mai stat singurica si cumintica sa imi beau cafelutza si sa fumez tigarea de inceput de zi. Mi-a parut tare bine sa o vad pe Cristina, adica pe Pyuric (ca sa se recunoasca si ea in propozitie) si ca asa am apucat sa mai vb cu ea, ca pe la birou pe la noi nu mai trece. E bizi bizi cu bloggaritu si ft bine, ca ea il face cu suuces. Stie ce zice. Era ca o albinutza, se saluta cu toata lumea. na…era in mediul ei 🙂

M-am vazut si cu Alex Visa, si acum am facut si cunostinta fata in fata….ca la telefon ne cunoscusem. M-am bucuraaaat taaaaare mult sa o vad pe Oana Oana (ca am azuit ca asa i se spune – Oana Solca).

Bun, scurt pe doi:

– am ajuns sa vad prezentarile de la sectiunea: Noua realitate economica, in care s-a vorbit deeeeee CRIZA! Ft inspirata si la sufletul meu prezentarea lui Alexandre Almajeanu. El a facut o comparatie a pietei de online advertising din Romania cu cea din Franta si la un mom dat, spre final a avut un rand in prezentare prin care parca mi-a citit gandul: specificitatea in online-ul romanesc – focus minim spre nevoile consumatorilor. Asa e domne’, la noi e cu vanzarea….clicele….impresiile….ce ne doare ce vrea amaratu’ ala de utilizator/consumator/target care la un mom dat (dar cred ca deja se intamplat) o sa aiba asa o ceatza in mom in care apare banner-ul ala disperant, si o sa vada numai textul sau imainile pe care il intereseaza. Tot Alexandre a dat si solutia: INOVATIE, iar inovatia inseamna raspuns la probleme specifice.

– alta replica ce m-a uns pe suflet a venit de la Dragos Manac: publicitatea pe internet se masoara in EFECTE, nu in afisari si click-uri, iar internetul are un mare avantaj: ofera implicare, adancire in pobleme si masurabilitate. Dar…… hai sa ne oprim in a ne concentra puterea DOAR inspre afisari si clikc-uri (in acelasi ton a fost si Bogdana Butnar cu un discurs super – pov mai incolo).

– au mai prezentat JAN VICHR, Member of the Board, Swiss Venture numai k el nu m-a atins pt ca a vorbit de online development, iar cum eu nu „developez” nimic (inca)….asa k nu m-a marcat atat de mult. Daca as fi „developat” ceva in sensul acesta, cred ca as fi fost numa ochi si urechi. Dar asa, for the record a vorbit despre importanta capitalului si susrsele sale, importanta unei echipe si a unei idei fabuloase, acestea fiind ingredientele necesare unui StartUp in online.

– Catalin Tenita…uite de la el nu-mi mai amintesc (dar e tarziu si sunt obosita)

Apoi ziua s-a impartit in trei. Mai exact au urmat 2 serii de cate 3 seminare sustinute in paralele. Cum nu m-am putut transforma intr-o musculitza…am participat la 2, mai exact la cele care ma dureau pe mine, respectiv la cele dedicate modului de promovare online.

– prima runda:

Cum integram tehnologiile web 2.0 in marketing online? Aici….haos!!! Eu il apreciez ft mult pe Radu Ionescu de la Kinecto, chiar am impresia ca stie ce vbeste, ca vbeste impicat si ca na…e un om bun. Daaaaar, a fost haos! De la integrarea tehnologiilor de web 2.0 in marketing si pana la ce s-a intamplat la acest seminar…cale lunga. A, sa nu se inteleaga gresit, Radu a avut o prezentare beton, a atins exact subiectul, numai ca divagatiile pe tema nu au avut rost. Acum, eu spun ca nu a oprit respectivele divagatii… pt ca a dat fovada de spirit sociabil si de buna vointa, dar pana cand?

Radu a prezentata al doilea (el a si moderat), dar primul speaker a fost Bogdan de la Webstyler. Mai…in prezentarea lui, web 2.0 a fost integrat in offline! A….nota discordanta, originalitate, inovatie. Bun. Am inteles. Dar sa vbim pe brand, pe solutii, nu utopii. Ca a fost asa ceva la Stockholm, ma bucur enorm. Da’ la noi….numa’ daca s-ar asocia Orange cu Cola si cu P&G si cu Basescu (ca si el tot brand e)…ca sa aiba si binecuvantare prezidentiala, s-ar putea intampla acel proiect. Asa ca apreciez ca gandim futuristic, suntem cu ochii pe altii, dar ne legam de utopii, pe bune.

In schimb finalul a fost bun. Marius Deak a subliniat ft bine una dintre problemele majore din advertising-ul online de la noi: 1 la mana, dam banii aiurea pe banner-e/afisari. Bun, hai ca nu asta ar fi problema, asta e preludiul, pb e ca in acele banner-e nu comunicam nimic! Asteptam…sa….ceva. Sa dea omul click si sa intre pe site. Dar intrebarea e: DE CE SA DEA CLICK? uite asta e chestia: PTR CA CEVA…. Marius a gasit modalitatea cea mai la indemana de a demonstra nevoia acestui ceva. PPT-ul. In ppt e clar scris: „click here to add title„. SUPER! Si de aici concluzia: raspunsul e in fata ta, numa ca e nevoie sa deschizi si ochii! Marius i-a deschis si bravo lui, a gsit modul cel mai simplu si mai la indemana de a prezenta exact ceea ce trebuia sa prezinte.

– runda a doua:

Eficienta promovarii pe internet.

Inceput fabulos: Bogdana Butnar.

Bogdaba a spus niste chestii fooooarte adevarate. Totul inseamna bani. Online-ul inseamna click-uri, rata de conversie, afisari. Nu se aude nimic de mesaj, mod de intampinare a mesajului, mod de accepare a mesajului, mod de urmare a mesajului. Pai care mesaj? Noua de tb un banner pe care sa se dea click. Si atat. Dar in alte contexte…..aoleu cat de slavit e internetul cu interactivitatea si creativitatea lui. Pai e…dar ar tb sa o si folosim cumva! Bine….nu si-a putut duce ideea la capat ca a trebuit sa fie inrerupta…asa ca finalul a fost in ceatza. dar ideea…jos palaria. Ai dreptate!

Continuare: Adrian de la Think Digital. Eu il stiu pe Adrian de cand a venit la agentie si a prezentat proiectele pe care doreste sa le sustina si sa le dezvolte sub brand-ul Think Digital. Asa k…nimic nou aici. Ideea e de crearea a acestui banner interactiv (asta daca tot suntem asa chititi sa folosim banner-ul). Un banner care sa functioneze ca un microsite, in care sa se intample anumite actiuni ce se pot masura. O chestie super daca e sa imi dau cu parearea. Chiar e ceva diferit. Nu se extinde…nu acopera pagina, nu este intruziv. Dar na….acum stai sa observi banner-ul asta misto intre nebuniile astea de au distrus orice site normal. Cam asta ar fi riscul…sa fie considerat la fel ca celelalte din suprasaturare.

La final Alex Visa a prezentat ceva super. O idee a unui proiect realizat pe net, cu implicare a comunitatii ce a dat super roade. Uite un proiect care nu e utopic. Asta da! (il voi povesti dar in alt episod)

Si gata. Inca o cafea. Inca o tigare, chiar ultima.

Ultima sesiune: Net Start-up. Aici am plecat…l-am vazut numai pe Florin de la eOK.ro (multumesc ptr CD Florin) despre care nu stiu ce sa cred…a venit sa se dea mare cu proiectul lui de MUIZICA GRATUITA SI LEGALA? (in cazul in care e cineva in tara asta care nu stie) sau a ramas fara fonduri. Nu stiu cine a castigat, nu am stat pana la final. Sigur a publicat deja cineva castigatorul ca era plin de bloggeri p’acolo, asa ca sigur a scris cineva in timp real chiar 🙂

Si…..nu. Nu m-a dat nimic pe spate, asa in mod fabulos. A, ba da, inainte sa plec am mai ramas sa vb cu Alex Visa care mi-a zis ceva genial: numai cocaina si internetul isi denumesc consumatorii useri. so…internetul creeaza dependenta!

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: